Investavus beveik 1,5 mln. Eur, „Ekobazė“ galės perdirbti dvigubai daugiau stiklo

Atliekų tvarkymo paslaugas teikianti UAB „Ekobazė“ beveik už 1,5 mln. Eur įdiegė moderniausią Baltijos šalyse stiklo pakuotės atliekų perdirbimo įrangą. Naujoji technologija leis įmonei perdirbti dvigubai didesnį stiklo atliekų kiekį, perdirbimo procesu metu suvartoti perpus mažiau elektros energijos bei sumažinti kuro sąnaudas. Planuojama, kad metinė įmonės apyvarta vien dėl šio technologinio sprendimo išaugs apie 5 procentus.

„Ekobazėje“ 2020 m. įrengtos stiklo duženų gamybos linijos modernizavimas bei naujų aukštųjų technologijų rūšiavimo mašinų konvejerių, kompresorių ir kitų įrangos dalių įsigijimas – tai tarptautinio projekto įgyvendinimas, kuris buvo dalinai finansuojamas iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų bei 0,4 mln. eurų paramos, gautos iš Norvegijos finansinio mechanizmo lėšų.

„Investicijos į inovatyvius technologinius sprendimus ne tik suefektyvins „Ekobazės“ veiklą, bet ir reikšmingai parems ES Žaliojo kurso tikslų įgyvendinimą – leis prisidėti prie klimato kaitos stabdymo bei CO2 emisijų žaliavos gamyboje mažinimo. Džiaugiamės, kad naujais projektais tęsiame tvarių sprendimų strategiją ir tokiu būdu prisidedame prie švaresnės planetos ateities. Be to, ir nauda klientams bus didelė, nes jiems bus tiekiamas išrūšiuotas, itin švariai išvalytas stiklas ir užsakymus galėsime atlikti per gerokai trumpesnį laiką“, – sako „Ekobazės“ komercijos vadovė Marina Curko–Notkuvienė.

Atnaujinta stiklo pakuotės atliekų perdirbimo įranga padidins „Ekobazės“ darbo našumą 30 proc. ir leis pagaminti dvigubai daugiau produkcijos. Modernizavus gamybinę liniją metinis perdirbto stiklo kiekis išaugs nuo dabartinių 9 600 iki 20 000 tonų, o vienai produkcijos tonai nuo šiol bus suvartojama perpus mažiau elektros energijos – vos 39,09 kW. Taip pat bus sumažinta ir oro tarša bei kuro sąnaudos: su kiekviena tona bus išsaugomas beveik 1 litras kuro.

„Ekobazė“ perdirba visų rūšių stiklo pakuotes, langinį bei automobilių stiklus, atvežamus iš pramoninių įmonių, rūšiavimo konteinerių, didelių gabaritų aikštelių bei statybinių atliekų srauto. Antram gyvenimui prikelta perdirbta produkcija vėliau eksportuojama į Lenkijos ir Ukrainos fabrikus.

„Stiklas gali būti perdirbtas neribotą kiekį kartų. Be to, stiklo žaliava pakeičia tokius gamtos resursus kaip, pavyzdžiui, smėlis ar kitos mineralinės medžiagos. Mūsų pagaminta stiklo žaliava yra naudojama naujų stiklo gaminių gamyboje: gaminamas langinis stiklas, buteliai, stiklinė pakuotė, stiklo vata ir daug kitų produktų“, – pasakoja Marina Curko–Notkuvienė.

Modernizuota įranga taip pat leis išgauti aukštos kokybės, skaidrų, žalią, rudą stiklą, atskirti keramikos, porceliano, akmenų priemaišas ir sumažinti į aplinką patenkančių perdirbamo stiklo dulkių kiekį.

Projekto partneriu pasirinkta Norvegijos įmonė „Nofir“, turinti ilgametę patirtį tvarių sprendimų, taršos mažinimo ir aplinkos atliekų šalinimo problemų sprendimų srityje. Su šia įmone buvo dalinamasi gerosios praktikos pavydžiais, konsultuojamasi dėl technologijų, padedančių sumažinti energijos vartojimą bei spręsti atliekų šalinimo problemas. Projektui pasibaigus, įmonių bendradarbiavimas nenutrūks.

ProjektasAplinkai palankių technologijų diegimas UAB „Ekobazė“ veikloje“ (Nr. LT07-1-EIM-K04-006) buvo dalinai finansuojamas iš 2014–2021 m. EEE ir Norvegijos finansinio mechanizmo „Verslo plėtra, inovacijos ir MVĮ“ programos lėšų. EEE lėšomis Norvegija, Islandija ir Lichtenšteinas prisideda mažindami socialinius ir ekonominius skirtumus Europoje. Priemonės tikslas – didinti Lietuvos įmonių konkurencingumą žalios pramonės inovacijų, įskaitant bioekonomiką, srityje, taip pat mažinti ekonominius ir socialinius skirtumus Europos ekonominėje erdvėje bei stiprinti dvišalius santykius tarp Europos laisvos prekybos asociacijos šalių narių ir 15 ES šalių Vidurio ir Pietryčių Europoje bei Baltijos šalyse.

Apie UAB „Ekobazė“

Daugiau nei 16 metų rinkoje veikianti UAB „Ekobazė“ yra viena didžiausių atliekų tvarkymo ir perdirbimo įmonių Lietuvoje, užsiimanti antrinių žaliavų, gamybinių, statybinių, didžiųjų  atliekų tvarkymu, pavojingų atliekų surinkimu, perdirbimu bei naujai paruoštų žaliavų – makulatūros, stiklo, plastiko, medienos, gumos granulių – tiekimu Lietuvos ir užsienio perdirbėjams. Įmonė siekia plėstis Latvijos rinkoje, prisidėti prie Lietuvos ir Europos Sąjungos vykdomo žaliojo kurso, siekiant surinkti stiklo atliekas ir jas perdirbti, mažinti poveikį gamtai bei prisidėti prie klimato kaitos stabdymo, mažinant CO2 dujų išmetimus gamybos procese.

Ekobaze stiklo linija 1 6
Ekobaze logotipai stiklo linija 31
Ekobaze stiklo linija 1 2
Ekobaze stiklo linija 1 3
Ekobaze stiklo linija 1 4
Ekobaze stiklo linija 1 5